Welke slang is dit?

Sebastian, 24 jaar
19 november 2008

Deze slang werd gevonden in een container aan de Antwerpse haven. Ik was benieuwd of dit een exotischse slang is of eerder en verdwaalde inheemse slang.

Antwoord

Dit is een Boa constrictor.

Deze reuzenslang is een wurgslang uit Midden- en Zuid-Amerika.

Deze soort is beschermd door CITES. Zij omvat ongeveer 10 ondersoorten. Eén ondersoort, Boa constrictor occidentalis valt zelfs onder de hoogste bescherming (CITES I).

Hoe deze soort herkennen?

Aantal schubbenrijen meer dan 50. Verbrede buikschubbenrij. Rugschubben niet gekield. Geen vergrote schubben op de kop en de snuit. Geen ‘pits’ (warmtegevoelige groeven) op de bovenlip (tussen de supralabiale schubben). Relatief korte staart met minder dan 70 grotendeels enkelvoudige onderstaartschubben (subcaudalia). Verticale pupil.

Deze soort is vrij variabel in kleur maar (gelukkig) is op deze foto duidelijk het typische patroon (lichte ovale vlekken afgewisseld met donkere ‘zadels’) te zien. Overigens loopt de oogstreep door in een driehoekige vlek voor het oog, waarbij het onderste gedeelte van het oog zelf een donkere kleur heeft.

Vermits de foto geen informatie geeft over de kleur van de staart, de koptekening, de kleur van de buik, het aantal zadelvormige vlekken, aantal buikschubben enz. is het bepalen van de ondersoort (een in ieder geval moeilijke klus) niet mogelijk. Ik kan wel met zekerheid zeggen dat het niet om de extra beschermde ondersoort occidentalis gaat, die een zeer donkere vorm is.

Meer informatie vindt u bijvoorbeeld op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Afgodslang

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Danny Meirte

Herpetologie Reptielen Slangen Hagedissen

Koninklijk Museum voor Midden-Afrika
Leuvensesteenweg 13 3080Tervuren
http://www.africamuseum.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen