Wanneer behoort iets tot de werkelijkheid?

Klaas, 16 jaar
20 september 2008

Ik vraag mij af wanneer eigenlijk iets als werkelijk beschouwd kan worden. Wat is realiteit en wat niet?

Antwoord

Dag Klaas,

Wat een heerlijke existentiele vraag! Ik ga me niet wagen aan de vraag "wat is werkelijk", of "wat is zijn", wat is "bestaan". Hordes filosofen en anderen hebben daar hun hoofd over gebroken. Rene Descartes kwam met een gedeeltelijke antwoord "cogito ergo sum": "ik denk dus ik besta", of niet eens dat, "ik denk dus er bestaat een denkend wezen dat dat denkt". En verder is er niets zeker.

Het interessante woord in je vraag is "beschouwd kan worden" m.a.w. iets of iemand is de beschouwer van of iets werkelijk is. En volgens Descartes is er geen enkele andere beschouwer dan jijzelf. Geen scheidsrechter, objectieve waarnemer, wetenschappelijk instituut bestaat dat dit in jouw plaats kan doen. Zelfs al zou zoiets bestaan, wij nemen die externe beschouwer ook slechts waar via onze imperfecte zintuigen.

Het antwoord is dus: het is niet wetenschappelijk mogelijk om aan te tonen of iets werkelijk is of niet. De vlinder die droomt dat hij een mens is, kan niet weten of dat zo is of vice-versa.

Gelukkig is er de "dagelijkse werkelijkheid".  We kennen allemaal het intuitieve begrip "werkelijkheid". Wij beschouwen meestal als werkelijkheid dat wat we kunnen waarnemen met onze zintuigen, en kunnen deduceren met ons verstand. Maar beide kunnen falen. 100% zekerheid eisen we impliciet nooit. In de praktijk nemen we genoegen met een intuitieve zekerheid dat iets "werkelijk" is.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Ingenieur Bart Dierickx

elektronica beeldopnemers cryogenica metafysische vragen lucht- en ruimtevaart en de meest onmogelijke zaken

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen