Kan een maan zelf een maan krijgen?

Sander, 27 jaar
5 september 2018

Een maan draait rond een planeet, maar is het ook mogelijk dat er een object in een baan rond een maan komt? Ik denk dan eerder aan bv. Titan, die veel weg heeft van een planeet. Indien dit mogelijk is, kan je zo'n maan dan ook beschouwen als een planeet?

Antwoord

Er hebben al objecten bewogen rond onze maan, namelijk de ruimtetuigen die we erheen hebben gestuurd.  Het is dus perfect mogelijk dat een object rond een maan beweegt.

Toch kennen we - voor zover ik weet - geen natuurlijke satellieten van manen in ons zonnestelsel.  Als ze evenveel kleiner zijn dan hun maan dan die maan is ten opzichte van de planeet, zijn ze moeilijk te ontdekken.  Het is ook niet zo evident dat ze in een stabiele baan terechtkomen.  Opdat de baan stabiel zou zijn, moet de baan zo zijn dat de satelliet van de maan altijd veel dichter bij de maan is dan bij de planeet; maar anderzijds is een baan te dicht bij de maan ook niet stabiel.  Het moet dus een maan betreffen die zich vrij ver van de moederplaneet bevindt, zodat er plaats genoeg is; en dan moet er nog een scenario zijn om die 'maan van de maan' daar te brengen.  Heel veel komt het wellicht niet voor.  Maar er zijn zoveel planeten - waarvan vermoedelijk de meeste ook wel manen hebben - in ons heelal, dat het wel ergens zo zal zijn.

Een maan past niet onder de gangbare definitie planeet, een maan van een maan dus zeker niet.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen