Hoeveel ruimte zit er tussen je hersenen en de schedel?

Britt, 15 jaar
20 juni 2018

In de wetenschapsboeken staat er dat er hersenvocht tussen de hersenen en de schedel bevind, maar ik zou graag weten hoeveel milimeter er tussen de hersenen en de schedel bevind.

Antwoord

Beste Britt,

De ruimte rond de hersenen en tussen de hersenen en de schedel wordt ingevuld door 3 hersenvliezen en door vocht. Je ziet het op dit plaatje

Afbeeldingsresultaat voor hersenvliezen

 

Op jouw vraag is geen precies antwoord op te geven aangezien dat verschilt van persoon tot persoon. Alles heeft ondermeer te maken met de grootte van de hersenen en die verschilt nogal wat. Wanneer mensen ouder worden bv. worden de hersenen kleiner en dan neemt die ruimte toe. Dat kan vrij groot worden en dat is niet onbelangrijk omdat er bloedvaten zijn die deze ruimte overspannen en die kunnen dus makkelijker gaan bloeden bij een kleine stoot op het hoofd, omdat ze meer "uitgerekt" worden. Vandaar dat bij oudere mensen die vallen het risico op een bloeding rond de hersenen groter wordt. Ook bij bepaalde aandoeningen worden de hersenen kleiner bv bij de ziekte van Alzheimer of bij overdreven alcoholmisbruik. Op de plaatjes hieronder zie je dit wat geïllustreerd.

Bij andere aandoeningen kan de ruimte ook verkleinen. Dat is met name het gevolg van zwelling van de hersenen bij ontstekingen (bv hersenvliesontsteking) of tumoren. Dat is meestal een teken dat er iets ernstigs aan de hand is, want dan moet het vocht een beetje plaats ruimen voor de volumetoename van de hersenen.

En eigenlijk is de grootte van de wand ook een stukje fluctuerend met de hartslag. Wanneer je een gaatje in de schedel maakt voor een operatie, dan zie je dat de hersenen mee pulseren met de hartslag omdat telkens een volume bloed in de hersenen wordt gepompt, wat elke keer leidt tot een kleine verhoging van het volume van de hersenen. Dat is dan een normale schommeling in de druk van dat vocht en dus ook in de afstand tussen de hersenen en de schedel.

Afbeeldingsresultaat voor hersenatrofieAfbeeldingsresultaat voor hersenatrofie

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen