Hoe ver gaat het licht in de ruimte?

Myrddin, 14 jaar
10 juni 2018

1. Wat als er niets was buiten de zon en jij en je bent ∞ ver weg van de zon in de ruimte, zie je dan licht en is het even sterk alsof of je er dicht bij bent? Gaat licht oneindig ver? 2. In de echte ruimte: Is er ruimtestof dat het licht tegenhoudt?

Antwoord

1. Het is met de zon als met een andere lamp: hoe verder je ervan afstaat, hoe minder goed je ze ziet.  Dat is eenvoudig te begrijpen: het licht van de zon schijnt in alle richtingen, en wordt verspreid over een bol met de zon in het centrum.  Hoe verder van de zon, hoe groter die bol, en hoe groter het oppervlak waarover het licht is uitgesmeerd.  Per vierkante meter zie je dus minder licht naarmate je verder van de zon verwijderd bent.

Als het licht onderweg niet uitgedoofd wordt, gaat het inderdaad almaar verder.  Maar het wordt steeds moeilijker om het te zien, omdat er steeds minder licht is per vierkante meter.  Dat is trouwens waarom we grote telescopen, met grote spiegels die het licht opvangen, bouwen om ver in het heelal te kijken.

2. Er is inderdaad ruimtestof dat het licht tegenhoudt.  Misschien heb je al eens de melkweg gezien, en is het je opgevallen dat daarin donkere gebieden voorkomen.  Dat zijn richtingen waar er nogal wat stof is dat alles wat erachter zit in zekere mate verduistert.  Maar van de melkweg weg is er minder stof, en kunnen we dieper in het heelal kijken.  In sommige richtingen is er nauwelijks stof, en dan kunnen we tot heel diep in het heelal sterrenstelsels zien.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen