Bij het klonen van een schaap (Dolly) gebruikt men 3 moederschapen. Waarom is dit niet allemaal hetzelfde moederschaap?

Hilde, 54 jaar
12 maart 2018

Ik geef les natuurwetenschappen in de 3de graad SO. Ik had mezelf al een tijdje die vraag gesteld en nu kwam ook een leerling met die vraag. Bij het tot stand komen van Dolly heeft men 3 schapen gebruikt: de echte moeder (die de kern geleverd heeft - van een uiercel), de moeder die een (kernloze) eicel leverde en de draagmoeder. Maar waarom zijn deze 3 moeders niet één en dezelfde?

Antwoord

Het feit dat kern, eicel en moeder niet een en hetzelfde dier zijn geweest heeft een aantal redenen. De belangrijkste reden is dat klonen - en celkerntransplantatie - niet heel efficiënt zijn. In het geval van Dolly had men 200 embryos nodig om één succesvolle kloon te maken. En dan is het simpelweg niet mogelijk om 200 eicellen van een en hetzelfde schaap te oogsten. Het is ook niet mogelijk om wanneer je meerdere embryo's hebt gemaakt, die allemaal bij een en hetzelfde schaap terug te plaatsen. Dan heb je gewoon meerdere draagmoeders nodig om die embryo's terug te kunnen plaatsen in een baarmoeder.

Als klonen een efficientie van 100% had, dan zou het een ander verhaal kunnen zijn. Maar ook in dat geval zouden er redenen kunnen zijn om een andere draagmoeder te gebruiken. Het hormonaal stimuleren van een schaap om meerdere eicellen te produceren kan een negatief effect hebben op de kans dat daarna een succesvolle zwangerschap onstaat na terugplaatsing. Dan is het verstandiger om embryo's terug te plaatsen in de natuurlijke cyclus van een draagmoeder die niet hormonaal gestimuleerd is geweest.

Reacties op dit antwoord

  • 24/03/2018 - Hilde (vraagsteller)

    Meneer Custers Dank je wel voor je antwoord. Maar dan kan het schaap dat de celkern levert (van de uiercel bijvoorbeeld) toch de draagmoeder zijn? Dank bij voorbaat Hilde

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

ir René Custers

bioveiligheid, GGO's, wetgeving, risicoanalyse, ethische en maatschappelijke aspecten van de biotechnologie

VIB
Rijvisschestraat 120 9052 Gent
http://www.biotechnologie.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen