Hoe heetten de "leiders" van de Sovjet-unie?

Myrthe, 17 jaar
27 januari 2014

Wat was de zogezegde "officiƫle aanspreektitel" juist van leiders van de Sovjet-Unie zoals Stalin,...? En dan bedoel ik 'President', 'Koning' of iets in die aard.

Antwoord

Dag Myrthe,

De Sovjet-Unie was op papier een federatie van 15 onafhankelijke republieken, die elk een eigen parlement en president hadden. Wel was er een overkoepelend parlement, de halfjaarlijkse Opperste Sovjet, dat een uitvoerend orgaan had dat het Presidium van de Opperste Sovjet (eerst Centraal Uitvoerend Comité) heette, en waarvan de voorzitter het eigenlijke staatshoofd van de Sovjet-Unie was: dus voluit 'Voorzitter van het Presidium van de Opperste Sovjet van de Sovjet-Unie'. De functie was echter weinig gekend, en had weinig echte macht. Gorbatsjov was de laatste en misschien zelfs bekendste, en de titel werd uiteindelijk veranderd in 'Voorzitter van de Opperste Sovjet' (1989-1990) en 'President van de Sovjet-Unie' (1990-1991), waarna de Sovjet-Unie uiteenviel.

De echte macht lag al die tijd bij de Communistische Partij. Het bindmiddel tussen de 15 republieken was immers hun éénpartijstelsel. De echte leiders van de Sovjet-Uniewaren dan ook allemaal partijleiders: Stalin, heel even Malenkov, Kroestsjov, Berznjev, Andropov, Tsjernenko, Gorbatsjov. Op papier lag de partijleiding bij een vijfjaarlijks partijcongres en een halfjaarlijks Centraal Comité (beiden met voorzitters), in de praktijk zat die bij een dagelijks bestuur, het Politbureau. De aanvoerder van dat partijbestuur, en dus partijleider en hoofd van de Sovjet-unie, heette onder Lenin nog gewoon 'Voorzitter van het Politbureau van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie', maar omdat Stalin zich vanaf 1922 vanuit de eerder administratieve functie van secretaris naar de top had gemanoevreerd, namen zijn opvolgers als officiële titel altijd 'Secretaris-Generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie'. Kroestjov maakte daar een tijdlang 'Eerste Secretaris' van, Breznjev herstelde dat weer in 'Secretaris-Generaal'. De allerlaatste man in die functie was overigens niet Gorbatsjov, maar Vladimir Ivashko, die zes dagen lang de titel droeg, terwijl de centrale communistische partij al was opgeheven...

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen