Waarom zou ik het leven al dan niet accepteren ?

Samuel, 21 jaar
3 januari 2014

Ik zou graag willen weten waarom ik het leven zoals het is dan zou accepteren.

Ik begrijp heel wat zaken over het leven, maar dat wil niet zeggen dat ik deze zaken ook WIL accepteren.

Het artikel op volgende website heb ik volledig gelezen: http://www.leerwiki.nl/Het_leven_accepteren_zoals_het_is

Ik vind de uitleg van dit artikel onbevredigend. Ik vraag met af wat er met de laatste zin van de conclusie bedoelt wordt:

"Je hoeft het leven dus niet te accepteren zoals het is, zolang je maar zelf bepaalt hoe je op het leven wilt reageren en niet het leven laat bepalen hoe je reageert."

Mijn vraag lijkt me buiten een psychologisch aspect ook een filosofisch aspect te hebben.

Antwoord

Beste Samuel,

Ik denk dat je je terecht vragen stelt bij dit artikel en de conclusie ervan. Wat het artikel probeert te doen, is een onderscheid aanbrengen tussen wat ons overkomt in het leven en hoe we daarmee omgaan. De slotzin is nogal ongelukkig: hij vat niet goed de veelheid samen van wat het artikel in vogelvlucht overloopt.

Volgens mij zul je meer weten als je ook het Wikipedia artikel over aanvaarding erbijneemt. Dat is helaas zeer summier, maar het stipt toch zaken aan die in de richting gaan van je eigen bedenkingen, zoals het belang van de vrije wil.

De bron waarin het artikel verscheen, lijkt me minder betrouwbaar dan Wikipedia, omdat er commerciële betrachtingen mee een rol spelen ("Naast het voornaamste educatieve aspect is het tevens mogelijk om aan LeerWiki maandelijke inkomsten over te houden. De aanwezigheid van advertenties op websites zal u ongetwijfeld niet onbekend in de oren klinken en juist in deze inkomsten kunt op LeerWiki.nl meedelen. De hoeveelheid inkomsten die u hiermee kan verdienen kunnen behoorlijk oplopen.") Dat is bij Wikipedia niet het geval; aan Wikipedia kan ook iedereen zonder belemmering mee-schrijven, corrigeren, aanvullen.

Je kunt je interesse in psychologie en filosofie wellicht ook bevredigen d.m.v. cursussen op universitair niveau, zoals die van de Open Universiteit Gent of de Permanente Vorming van de UGent. Andere universiteiten hebben wellicht vergelijkbare mogelijkheden, maar die zijn mij minder vertrouwd.

Hopelijk heb ik je hiermee enigszins geholpen.

Gert Buelens

Reacties op dit antwoord

  • 26/01/2014 - Samuel (vraagsteller)

    Beste, Dank voor uw antwoord. Ik heb het Wikipedia artikel omtrent vrije wil gelezen. Ik denk dat deze niet bestaat. Klopt het als ik zeg dat ik het leven niet WIL accepteren, dat ik dan tegelijkertijd zeg dat vrije wil wel bestaat. (tegenstrijdigheid met wat ik denk) En heeft de zin: 'Ik accepteer ik leven niet.' dezelfde betekenis als de zin: 'Ik wil het leven niet accepteren.'? Met vriendelijke groeten. Samuel

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

prof. Gert Buelens

Engelse en Amerikaanse literatuur Amerikanistiek Gender en seksualiteit

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen