Is het niet naïef te denken dat we gewoon door 's nachts het licht uit te doen onze ecologische voetafdruk verminderen?

Martin, 24 jaar
21 augustus 2013

Beste,

Gisteren werd op de radio verteld dat Belgen ongeveer 5 keer de oppervlakte van het land nodig hebben om te voldoen aan hun behoeften. Als oplossing werd aangegeven dat we 's nachts het licht moeten uitdoen en wat meer de fiets gebruiken.
Als ik echter de eenvoudige rekensom maak dan moeten we al ons verbruik delen door 5. Wat betekent 5 keer minder eten, 5 keer minder douchen, 5 keer minder met de auto rijden en zo verder. Is het dan niet naïef slechts de vermelden dat we het licht 's nachts moeten uitdoen? Is het trouwens niet naïef te denken dat de bevolking daartoe bereid is?

Antwoord

Dag Martin,

Ja en neen.

Je uitspraak op zich is correct. Door uitschakelen van licht 's nachts wordt de afdruk verminderd. Al wordt er maar 1 Joule minder verbruikt, dan klopt deze uitspraak nog, alhoewel de aarde zich hierdoor niet zal beter voelen.

Er is nog een ander iets dat daarbij komt; de bewustwording. Door mensen aan te sporen licht uit te doen, de fiets te nemen ... zal men er ieder keer opnieuw op gewezen worden dat het ook anders kan en moet, maar op zich zal de fiets niet de oplossing zijn.

Echte oplossingen kunnen enkel bekomen worden door veranderingen in inzichten en gewoontes zoals minder mensen op de aarde (geboortebeperking, maar heeft een ethische keerzijde), andere energievoorzieningen (bv. nog meer kernenergie, maar heeft ook keerzijdes), minder gadgets, luxe ... waardoor minder geproduceerd en getransporteerd moet worden en minder afval moet worden verwerkt.

Mensen zullen deze gewoontes eerder aanpassen als ze zich bewust zijn van het probleem. Het echte resultaat zal dus moeten komen uit een veelheid van oplossingen en gedragsaanpassingen.

Het slechte resultaat van België wordt ook deels verklaard door industriële takken in België die veel energie verbruiken, maar waarvan de goederen nadien worden geëxporteerd. Een gedeelte van het surplus aan voetafdruk wordt dus ook veroorzaakt door de aanmaak van goederen voor het buitenland. Dit gedeelte kunnen we dus oplossen door de industrie hier af te bouwen en te verhuizen naar het buitenland, waardoor de Belgische afdruk verkleint, en de werkloosheid toeneemt.

Het verhuizen van bv de chemische nijverheid in Antwerpen naar Nederland zal dus het negatieve effect met enkele kilometers over de grens verschuiven waar de aarde niets mee is, Nederland zal verrijken en België verarmen. Het effect zal dus mondiaal moeten worden aangepakt.

Met vriendelijke groeten,
Luc.

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen