Geeft de Egyptische kunst veel informatie over het leven van toen?

Elena, 13 jaar
22 mei 2013

Hoe hebben ze de hiƫrogliefen kunnen vertalen?

Antwoord

Beste Elena,

Bedankt voor je vraag. De vraag of Egyptische kunst veel informatie geeft staat een beetje apart van de vraag hoe ze hiërogliefen hebben kunnen ontcijferen, maar ik zal ze allebei behandelen.

Op de eerste vraag kan ik alvast zeggen: ja, de Egyptische kunst geeft veel informatie over hoe de Egyptenaren leefden. Eerst en vooral was veel van wat we gevonden hebben van de Egyptische kunst ten dele ook bedoeld als gebruiksvoorwerp, en zo weten we welke voorwerpen de Egyptenaren gebruikten.
Daarnaast weten we dankzij de portretten van koningen en belangrijke staatslieden hoe de staat georganiseerd was, en hoe de verhouding was tussen de koning, zijn gevolg, en het gewone volk. Een realistisch portret van de koningen kunnen we wel niet steeds verwachten, want de portretteerders hadden de neiging om koningen te verheerlijken (dus beter voor te stellen dan ze waren). De meest realistische portretten komen uit de Amarnaperiode, waaruit ook Toetanchamon stamt. Als je deze periode graag wil bekijken, raad ik je aan om, als je ooit eens in Berlijn komt, naar het Neues Museum te gaan, waar de mooiste collectie van Amarna-beeldhouwwerken ter wereld te bekijken is. Kijk maar eens naar dit prachtige realistische portret van koningin Nefertiti.
Ten slotte hebben Egyptische kunstenaars in hun kunst ook veel aandacht gehad voor het dagelijks leven. We hebben houten portretjes van broodbakkers, vissers, jagers, enzovoort, die ons een goed beeld geven van de dagelijkse bezigheden van de Egyptenaren.

Dan je tweede vraag: hoe hebben we de hiërogliefen kunnen ontcijferen? De centrale tekst die we hiervoor hebben kunnen gebruiken, is de steen van Rosetta, waarop driemaal dezelfde tekst staat: een keer in het Egyptisch met hiërogliefen, een keer in het Egyptisch in het demotisch schrift, en een keer in het Grieks (zoals je misschien weet, werd Egypte in de vierde eeuw voor Christus een onderdeel van het rijk van Alexander De Grote, waarna het eerst onder invloed van Griekenland kwam, en nadien een onderdeel werd van het Romeinse Rijk). Op basis van de steen van Rosetta slaagden Young en Champollion er begin negentiende eeuw in om het Egyptisch te ontcijferen, en om de hiërogliefen te kunnen lezen. Sindsdien is het mogelijk om de documenten in graven en andere plaatsen te lezen, en zo hebben we een immense berg aan extra informatie weten te verzamelen over de geschiedenis van Egypte.
Als je de steen van Rosetta wil bekijken, zal je naar Londen moeten gaan. De steen staat daar in het British Museum, tesamen met een aantal zeer mooie beeldhouwwerken uit de Egyptische geschiedenis.

Ik hoop dat dit je vraag min of meer beantwoordt. Nog veel plezier met het ontdekken van het oude Egypte.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Jeroen Lauwers

Oud-Griekse literatuur, Latijnse literatuur, antieke geschiedenis, literaire theorie

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen