Is conditionering volgens het experiment van Pavlov mogelijk op kleurmuizen?

Mario, 17 jaar
21 maart 2013

Goeiedag,

Is conditionering mogelijk op kleurmuizen, volgens het experiment van Pavlov?

Ik en 3 klasgenoten zitten in ons laatste jaar in een wetenschappelijke richting in het Klein Seminarie van Roeselare.
Voor ons eindwerk besloten wij om de proef van Pavlov uit te voeren bij muizen. We werken dus met klassieke conditionering waarbij we telkens voor het eten een signaal aan de muizen laten horen.
We geven de muizen 1x per dag eten en voeren het experiment uit op 8 kleurmuizen.

Wij vroegen ons af of muizen geschikte proefdieren zijn om een dergelijk experiment op uit te voeren en of u misschien nog tips en tricks hebt voor ons experiment?

Met vriendelijke groet

Antwoord

Beste Mario,
Dit lijkt me best wel een interessant eindwerk.

Het is zeker mogelijk om muizen te conditioneren. De diersoort is in feite minder van belang. E. Kandel bijvoorbeeld heeft zijn Nobelprijs mede te danken aan het conditioneren van de zeeslak.

Belangrijker is de timing en consistentie. Er zijn twee vormen van conditioneren. Bij trace conditioneren wordt de voorwaardelijke prikkel (conditioned stimulus) voor de onvoorwaardelijke prikkel gegeven en met enige tijd tussen. Deze tijdspanne is van belang en is meestal zeer kort (in termen van maximaal enkele seconden). Bij delay conditioning eindigen de voorwaardelijke en de onvoorwaardelijke prikkel samen. Dit is dikwijls makkelijker.

Het is ook van belang dat het dier de associatie kan leren en dat jullie consistent zijn. Dus, de voorwaardelijke prikkel (bv. geluid) en de onvoorwaardelijke prikkel (bv. voedsel) dienen zoveel mogelijk samen voor te komen. Dus, je moet niet tussendoor regelmatig eens proberen met geluid alleen.  Meestal heb je enkele tientallen beurten nodig om de associatie te laten maken.

Om jullie proef ook goed te kunnen uitvoeren, moet je ook een concrete definitie hebben van het leergedrag. Welk gedrag dient de muis te vertonen bij het horen van de voorwaardelijke prikkel (bij Pavlov was dit bv. speekselafscheiding). Hoe gaan jullie dat meten?

Er bestaat ook software waarmee je deze experimenten kunt simuleren. Neem eens een kijkje op cogpsy.info.

Dr. Hugo Schouppe
Visit me at cogpys.info

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen