Waarom kan ik flauwvallen bij het zien van bloed of ingewanden? Hoe kan ik flauwvallen op de grond als ik op een stoel zit?

R., 16 jaar
24 november 2011

Antwoord

Beste R,

als je rechtstaat dan zal door de zwaartekracht het bloed in je bloedvaten de neiging hebben om naar je voeten af te zakken, waardoor er te weinig bloed in de hersenen komt. Als dit het geval is zullen we flauwvallen. Ons lichaam heeft daar een verdedigingsmechanisme tegen : zodra je rechtkomt uit liggende of zittende houding geeft ons autonoom zenuwstelsel (dat is een deel van ons zenuwstelsel waar we geen controle over hebben en dat bloeddruk, ademhaling, lichaamstemperatuur, etc regelt) een signaal aan hart en bloedvaten dat er een daling van de bloeddruk optreedt door het naar beneden zakken van het bloed. Onmiddellijk zullen de bloedvaten in de benen en de buik gaan toeknijpen, en zal het hart krachtiger en sneller gaan slaan. Dit kan je makkelijk zelf ondervinden door je hartfrequentie te meten als je tien minuten ligt, en dan als je rechtkomt : je zal zien dat de hartfrequentie makkelijk met 5-10 slagen per minuut toeneemt.

Er zijn een aantal omstandigheden waarin dit verdedigingssysteem niet meer goed werkt. In een aantal ziekten zoals Parkinson, suikerziekte enz werkt ons autonoom zenuwstelsel niet goed meer. Maar ook bij normale mensen kunnen er problemen optreden bijvoorbeeld bij hevige stress (zoals bloed zien, veel pijn hebben, etc). In dat geval geven onze hersenen een omgekeerd signaal aan onze bloedvaten : in plaats van toe te knijpen gaan ze helemaal openstaan, en gaat de hartslag fel zakken ipv stijgen. Daardoor zakt de bloeddruk en dus de bloedtoevoer naar de hersenen plots, waardoor je het bewustzijn verliest. Als je neerligt herstelt dit zich meestal snel, omdat het bloed dan niet meer naar beneden kan zakken.

Als je op een stoel zit kan je ook nog altijd flauwvallen (hoewel iets minder makkelijk dan wanneer je staat), want het bloed kan nog altijd een deel naar beneden zakken. Daarom leg je iemand die neigt om flauw te vallen best zo snel mogelijk (want deze reflex kan heel snel optreden!) volledig plat op de grond

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. dr. Paul Dendale

Hart- en vaatziekten (specialisatie preventie en revalidatie) Fysiologie en pathofysiologie van hart- en bloedvaten

Universiteit Hasselt
Agoralaan Universitaire Campus-gebouw D BE-3590 Diepenbeek
http://www.uhasselt.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen