Is het waar dat je een lawine kunt veroorzaken door te roepen?

Pieterjan, 18 jaar
30 oktober 2009

En zo ja, hoe komt dit?

Antwoord

Sneeuw en modder kunnen beschouwd worden als een “Bingham vloeistof”. Dit is een niet-Newtoniaanse vloeistof met een bijzonder gedrag: als de schuifspanning kleiner is dan een bepaalde kritische waarde, gedraagt het zich als een vaste stof. Zodra de kritische waarde wordt overschreden, wordt het plots vloeibaar.

Bij sneeuw of modder ontstaat de schuifkracht ten gevolge van het effect van de gravitatiekracht op een schuine helling: hoe steiler die helling, hoe groter de schuifspanning, hoe dikker sneeuw- of modderlaag, hoe groter de schuifspanning.

Voor een bepaalde helling kan het dus gebeuren dat de dikte van de sneeuwlaag een kritische waarde bereikt waardoor ze plots vloeibaar wordt en begint te ‘stromen’.

Nu kan je je een sneeuwlaag op een helling voorstellen die net die kritische waarde niet bereikt: ze is stabiel, maar een kleine trilling of schok kan voldoende zijn om de hele zaak vloeibaar te maken en te laten schuiven.

Toch twijfel ik eraan of je dit zal lukken door enkel te roepen: de energie die zich in een akoestische golf bevindt is bijzonder klein en bovendien is de akoestisch-seismische koppeling (die hoeveelheid van de energie die uiteindelijk in de sneeuw dringt) erg klein.

Voor de rest zijn niet-Newtoniaanse vloeistoffen boeiende studieobjecten die heel veel aspecten van de Fysica bevatten. Een grappig filmpje over wat zo’n ‘vloeistof’ kan doen vind je op:
http://www.youtube.com/watch?v=f2XQ97XHjVw

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen